تومان واحد پول ایران شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تبدیل واحد پولی ایران از ریال به تومان موافقت کردند.

به گزارش ورامین تدبیر به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، نمایندگان مجلس در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه اصلاح ماده (۱) قانون پولی و مالی کشور با تصویب ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
متن این ماده واحده به این شرح است:
ماده واحده – ماده (۱) قانون پولی و مالی کشور مصوب ۱۸ تیر ۱۳۵۱ و بند‌های آن با اصلاحات بعدی به شرح زیر اصلاح می‌شود:
ماده ۱- واحد پول ایران تومان است و هر تومان برابر ۱۰ هزار ریال جاری و معادل یکصد قِران است.
تبصره ۱- برابری پول‌های خارجی نسبت به تومان و نرخ خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب نظام ارزی حاکم و با رعایت ذخایر ارزی و تعهدات کشور در مقابل صندوق بین‌المللی پول محاسبه و تعیین می‌شود.
تبصره ۲- دوره گردش موازی و اعتبار همزمان تومان و ریال که در این قانون دوره گذار نامیده می‌شود حداکثر ۳ سال با رعایت تبصره ۴ این ماده می‌باشد. طریقه جمع‌آوری و شرایط خروج اسکناس‌ها و سکه‌های ریال از جریان، بر طبق مفاد بند (ب) ماده (۳) و بند (ج) ماده (۴) این قانون حسب مورد تعیین یا اجرا می‌شود.
تبصره ۳- پس از پایان دوره گذار تعهداتی که پیش از این بر اساس واحد پول ریال ایجاد شده است تنها با واحد پول تومان و یا اجزای آن قابل ایفا است.
تبصره ۴- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف مدت دو سال از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون، ترتیبات اجرایی لازم را جهت آغاز دوره گذار فراهم کند.
تبصره ۵- آیین‌نامه اجرایی این ماده ظرف مدت ۳ ماه از تاریخ لازم‌الاجرا شدن توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.
در جریان بررسی این ماده واحده عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی گفت: سعی می‌کنیم هر چه سریعتر دوره گذار یعنی دوره گردش موازی و اعتبار همزمان تومان و ریال کوتاه باشد و هر چه سریعتر اسکناس‌ها و سکه‌های ریال جمع‌آوری شوند.

تصویب کلیات تبدیل واحد پول کشور از ریال به تومان
نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات تبدیل واحد پول کشور از ریال به تومان را تصویب کردند.
در صورت تصویب نهایی واحد پول کشور تومان می‌شود. با تصویب ماده واحده لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور واحد پول ایران تومان می‌شود و هر تومان برابر ده هزار ریال جاری و معادل یکصد قران است.
هم اکنون تبصره‌های این لایحه در حال رای گیری است.

موافقت نمایندگان با لایحه یک فوریتی اصلاح قانون نظام پولی و بانکی کشور
نمایندگان مجلس با کلیات لایحه یک فوریتی اصلاح قانون نظام پولی و بانکی کشور موافقت کردند.
نمایندگان در نشست علنی امروز (دوشنبه) مجلس شورای اسلامی با کلیات لایحه یک فوریتی اصلاح قانون نظام پولی و بانکی کشور موافقت کردند.

آقای محمود بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در تشریح گزارش کمیسیون اقتصادی درباره لایحه یک فوریتی اصلاح قانون نظام پولی و بانکی کشور با بیان اینکه این پروژه حدود ۱۰ سال است که مورد بحث و بررسی قرار دارد، گفت: امروز واحد پول کشور ریال و واحد ریز پول کشور دینار است؛ این واحد در سال ۵۱ تعیین شده در حالی که واحد دینار در سیستم پولی ما وجود ندارد.

وی با بیان اینکه امروز موضوع هویت ما مطرح است، تأکید کرد: باید برای پولمان واحدی را تعیین کنیم.
آقای بهمنی در تشریح مزایای حذف چهار صفر از پول ملی گفت: با توجه به تحلیل تورم ۵۰ سال گذشته قیمت‌های ما ۳۶۰۰ برابر رشد داشته در حالی که اسکناس رسمی ما فقط ۵۰ برابر افزایش داشته است؛ فرسودگی اسکناس‌ها، هزینه امحاء و همچنین هزینه خروج اسکناس‌ها از گردنه برای کشور سالانه ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان هزینه در بر دارد که باید برای آن فکری کنیم.

وی با بیان اینکه حذف چهار صفر از واحد پول ملی به هیچ وجه تورم‌زا نیست، تأکید کرد: هم اکنون به دلیل ناکارآمدی اسکناس‌های مورد استفاده در نظام پرداخت نقدی قیمت به سمت بالا گرد شده و هزینه‌ها را افزایش داده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: چنانچه نمایندگان با این لایحه موافقت کنند ظرف ۵ سال، دو سال برای بررسی و ۳ سال اجرا واحد پول ملی را از ریال به تومان تغییر خواهیم داد.

عبدالناصر همتی
احیای مسکوکات باعث احیای پول ملی در مبادلات ارزی می‌شود
رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه تسهیل مبادلات بازرگانی مردم مهم‌ترین وظیفه بانک مرکزی است، بر اهمیت احیای مسکوکات در کشور که باعث احیای پول ملی در مبادلات ارزی می‌شود، تاکید کرد.
آقای عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در نشست علنی امروز (دوشنبه) مجلس شورای اسلامی در حمایت از لایحه یک فوریتی اصلاح قانون نظام پولی و بانکی کشور، گفت: با توجه به کاهش کارایی پول ملی که در پی تورم مزمن و انباشته ۵ دهه اخیر اتفاق افتاده باعث شده است، تا پول ملی به عنوان ریال و اضافش به عنوان دینار نامیده می‌شود که هیچ کدام در کشور کاربرد ندارند به ویژه دینار که مدت‌ها است وجود خارجی ندارد.

وی در مورد عدم استفاده از ریال و دینار ادامه داد: هم اکنون عرف اصلی استفاده از پول رایج در جامعه تومان است، کما اینکه مردم برای استفاده از چک پول ۵۰ هزار تومانی از آن به عنوان ۵۰ تومان و اسکناس ۱۰ هزار تومانی را ده تومان یاد کرده چرا که چهار صفر آن را حذف می‌کنند بنابراین ما با قانونمند کردن این مهم به دنبال این هستیم که پول ملی را با عرف جامعه هماهنگ کنیم، بنابراین دولت و فوریت آن در مهرماه سال گذشته توسط همین نمایندگان تصویب شد بنابراین انتظار می‌رود که این لایحه نیز تصویب شود.

آقای همتی با اشاره به هزینه بالای چاپ و امحاء اسکناس، تصریح کرد: هم اکنون ۸ میلیارد اسکناس داریم که ۵ میلیارد آن کمتر از ۲ هزار تومان است در حالی که با این تغییر سکه‌های ۲ تومانی به ۲ هزار قبل و یک تومانی به هزار قبل تغییر پیدا می‌کند و می‌توانیم به این روش وارد صحنه شده و پول ملی را به جریان بیاندازیم.
وی افزود: در شرایط کنونی مسکوکات از رده خارج شده که این امر نامطلوبی است، چرا که اگر احیا شود استهلاک آن کم است از سوی دیگر ما سالی یک میلیارد اسکناس امحاء می‌کنیم که هزینه سنگین ۴۰۰ میلیارد تومانی را به همراه دارد.

رئیس بانک مرکزی یادآور شد: افت حیثیت ملی پول کشور بسیار مهم است چرا که هم اکنون در رابطه با پول ملی ریال محاسبه می‌شود که در قیاس با دلار یا یورو به میزان رقم وحشتناک ۳.۰۰۰۰۰۶ اختلاف دارد، از سوی دیگر سرانه اسکناس در کشور بین سایر کشور‌ها با سرانه ۱۰۹ بالاترین بوده، اما برعکس در مورد مسکوکات از سرانه ۲۶ برخوردار هستیم در حالی که حتی کشور‌های اروپایی از سرانه سه رقمی برخوردار هستند بنابراین این اقدام به احیای مسکوکات کمک می‌کند.

وی تاکید کرد: ما مطمئن هستیم حذف صفر از پول ملی هیچ تاثیری در تورم ندارد چرا که تورم در اینجا علت بوده نه معلول در حالی که تغییر در این زمینه معلول است.
آقای همتی افزود: اعمال این تغییر از اولویت‌های کنونی است چرا که وظیفه بانک مرکزی تسهیل مبادلات بازرگانی مردم است که باید از تغییر نظام پرداخت انجام شود بنابراین بعد از بررسی‌هایی که از یک سال گذشته در کمیسیون اقتصادی مجلس به عنوان کمیسیون اصلی و در کمیسیون برنامه بودجه به عنوان کمیسیون فرعی انجام شده و به تصویب رسیده است قرار بر این شد تغییر به صورت تدریجی و بعد از آماده سازی امکانات صورت پذیرد تا در پی آن هر دو پول به موازات هم پیش روند تا مردم در پذیرش آسان‌تر آن هماهنگ باشند و بتوانند در جامعه آن را هضم کنند.

رئیس بانک مرکزی اظهار کرد: تغییر پول ملی شب گذشته مجدد در هیات وزرا بررسی شده و بر ضرورت آن تاکید شد به این صورت که پول ملی به صورت تومان بوده و اضافه اش به صورت قران باشد یعنی یک تومان معادل صد قران باشد از سوی دیگر با پیش بینی کمیسیون اقتصادی تحقق این مهم بین ۲ تا ۵ سال به طول می‌انجامد.

این خبر را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

پاسخی بگذارید

1 × دو =

Top