در حالی که کشورهای مختلف جهان از جمله آمریکا با نمایش های تبلیغاتی خود ادعای تلاش برای ایجاد صلح و آرامش در افغانستان را دارند، قطار مسافربری هرات-خواف با کمک بلاعوض جمهوری اسلامی ایران آماده بهره برداری میشود تا مسیر توسعه تجارت و رفاه مردم این کشور به جریان افتد.
به گزارش ورامین تدبیر به نقل از ایرنا، نخستین قطار مسافربری مسیر هرات- خواف مسافران خود را از جمهوری اسلامی ایران به هرات انتقال داد که با موج شادی و استقبال مردم همراه شد و این کار مسیر توسعه دو کشور را به صورت پایدار تضمین خواهد کرد.
بر پایه این گزارش، «جیلانی فرهاد» سخنگوی استاندار هرات افغانستان روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت که روز گذشته این قطار مسافربری یک هیأت ایرانی را از ایران به هرات انتقال داد تا آخرین کارهای این مسیر را بررسی و آماده بهرهبرداری کنند.
وی افزود که هیأت ایرانی با استفاده از همین مسیر وارد هرات شد و کارهای خود را برای بررسی آخرین بخش های باقی مانده آغاز کرد تا زمان افتتاح رسمی را اعلام کنند.
فرهاد گفت که آماده سازی راه آهن هرات- خواف آخرین مراحل خود را طی میکند و مسیر توسعه تجارت، انتقال مسافران و ترانزیت را آغاز خواهد کرد که باعث توسعه پایدار بین دو کشور ایران و افغانستان خواهد شد.
وی تأکید کرد که با به حرکت درآمدن قطارهای مسافربری و تجاری روابط دو کشور وارد مرحله جدیدی می شود که می تواند تحول خوبی به همراه داشته باشد.
«عبدالعلی سروری» بازرگان و فعال اقتصادی افغانستان نیز در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت که راه اندازی قطار مسافربری و تجاری بین ایران و افغانستان را می توان نخستین حرکت برای توسعه پایدار در مسیر تجارت دو کشور عنوان کرد.
به باور وی با راه اندازی این مسیر تجارت زمینی، نه تنها بین ایران و افغانستان بلکه از این طریق با کشورهای آسیای میانه و برعکس آن از طریق کشورهای آسیای میانه به بندر چابهار تحول اقتصادی منطقه را در پی خواهد داشت.
سروری گفت که انتقال کالاهای بازرگانی از طریق راه آهن میتواند در کاهش قیمت کالا و زمان کمتر امکان پذیر شود.
«امین بابک» سخنگوی اتاق تجارت افغانستان نیز پیش از این به ایرنا گفته بود که راه آهن هرات- خواف از اهمیت بالایی برای رونق تجارت در منطقه و برای دو کشور برخوردار است.
وی گفت: آغاز به کار این راه آهن تجارت و اقتصاد افغانستان را متحول و در تجارت بین دو کشور نقش مهمی بازی خواهد کرد و در بخش انتقال کالاهای ترانزیتی افغانستان از طریق ایران به چابهار و از آنجا به کشورهای دیگر نیز نقش موثری خواهد داشت.
وی ابراز امیدواری کرد که با افزایش میزان تجارت بین ایران و افغانستان تغییری در قیمت کالاها بوجود آید و مردم که مشتریان اصلی کالاهای بازرگانی هستند، از این تغییر بهره مند شوند.
بابک از دولت افغانستان و ایران خواست که برای نقل و انتقال از این مسیر تسهیلات لازم را فراهم سازند تا بار دیگر مشکلات موجب توقف تجارت از این طریق نشود.
پروژه راه آهن هرات- خواف بر اساس تفاهمنامه بین ایران و افغانستان از جمله کمک های بلاعوض جمهوری اسلامی ایران به افغانستان است که توسط طرف ایرانی ساخته میشود.
میرویس غفوری مسئول زیربناهای راه آهن افغانستان هم به خبرنگار ایرنا گفت که بیش از ۹۶ درصد کار این مسیر تکمیل شده و برخی کارهای فنی نیز در حال اتمام است.
به گزارش ایرنا، ساخت این راه آهن در چهار قطعه با مجموع طول ۱۹۳ کیلومتر از سال ۱۳۸۶ آغاز شده است.
این مسیر ریلی شهر هرات واقع در غرب افغانستان را به شبکه ریلی ایران متصل کرده و با تکمیل و بهرهبرداری آن پیشبینی میشود سالانه مسیر جابهجایی دو میلیون تن کالا و ۲۰۰ هزار مسافر باشد.
امور عمران، حمل و نقل و ترافیک استانداری خراسان رضوی پیشتر اعلام کرده بود که دو قطعه از مسیر خط آهن خواف – هرات به طول ۷۷ کیلومتر از خواف تا مرز افغانستان در خاک ایران قرار دارد که از مدت ها پیش آماده بهرهبرداری شده است.
دو قطعه دیگر از مجموع طرح راهآهن خواف – هرات به طول ۱۱۶ کیلومتر در خاک کشور افغانستان قرار دارد.